30.8.2015

DIY Lace kaftan

Kirpputorilta löytämäni kahden euron pitsinen pöytäliina, ei sopinutkaan mielestäni sisustukseen. Kuitenkin olin jo tovin katsellut kirpputoreilta edullista pitsikangasta, josta voisin ommella oman pitsisen tunikan. Aikaisemmassa postauksessa esittelinkin teille tätä tekemääni pitsitunikaa/-kaftaania, millä nimellä sitä nyt kutsutaan! 
Lupasin jakaa helpot ohjeet teillekin, joten tässä ne tulevat!
Tarvitset haluamaasi kangasta, ompelukoneen, sakset, hakaneulan, nuppineuloja. Tämä ohje on n. M-kokoiselle tehty. Halutessasi voit lisätä/vähentää mittoja. Tunika saa olla hieman ylisuuri päällä.Taita kangas kahtia haluamasi helman pituuden mukaan (itsellä 80cm olkapäästä helmaan oli juuri ja juuri sopivan pitkä), mittaa 80 cm taitoksen linjan mukaisesti ja leikkaa kangas kahtia. Jos kangas on helposti purkaantuva, ompele leikatut reunat siksakilla tai halutessasi tee taitokset (muista silloin lisätä 1cm/reuna kääntövaraa). Mittaa keskikohdalta taitosta molempiin suuntiin noin 10 cm. Tähän kohtaan teet kaula-aukon, jonka voit leikata niin suureksi ja syväksi kun itse tahdot. voit valita teetkö V-mallisen vai pyöreän kaula-aukon.
Leikattuasi kaula-aukon, ompele leikattu reuna siksakompeleella välttääksesi kankaan purkaantumisen 
Sovita tunikaa päällesi, mallaa molemmilta sivuilta, kuinka paljon tahdot jättää kangasta sivusauman ulkopuolelle ja merkitse kohdat nuppineuloilla. Itse jätin noin 11 cm. Tarkoitus on ommella sivusaumat kainalosta aloittaen n. 24 cm alas, jättäen 30 cm väliä helmaan. Käden mentävä aukko jäi reilusti isoksi, 26cm (ei ole niin justiinsa).
Ommeltuasi sivusaumat, leikkaa jäljellä olevasta kankaasta noin 3 cm leveä ja 134 cm pitkä kangasnauhan joka riittää kahdesti molempien sivusaumojen välille (67cm sivu). Aseta kangasnauha tunikan nurjalle puolelle vyötärön kohdalle. Ompele reunakohdista kangasnauha kiinni tunikaan, varo kuitenkin ompelemasta yhteen sivusauman ulkopuolelle jäänyttä kangasta! Käännä tunika oikein päin, Tee kaksi pientä reikää kangasnauhan kohdalta, joka on suoraan kaula-aukon alapuolella. Voit joko jäljellä olevasta kankaasta leikata nauhakaistaleet kiristysvyöksi tai käyttää eriväristä tai erilaista nauhaa mielesi mukaan. Itse leikkasin kankaan reunakohdasta n. 2 cm leveän nauhan, jonka taitoin ja ompelin kaksinkertaiseksi. Pituutta nauhalla on 140 cm. Lävistä hakaneulalla nauhan toinen pääty ja pujota hakaneula toisesta reiästä tunikan sisään ja pujottele se ommellun vyötärönauhan sisällä koko tunikan ympäri ja ulos toisesta reiästä.


Halutessasi voit ommella kaksi ohuempaa ja lyhyempää nauhaa kaula-aukkoon, olkapäiden kohdalle. Ompele nauhan toinen pää n. 3cm mitalta tunikaan kiinni. Tee samalla lailla toisellekin nauhalle kaula-aukon vastakkaiselle puolelle hartioiden kohdalta. Nauhat on tarkoitus solmia niskan taakse.

Toivottavasti näistä ensimmäisistä tekemistäni ohjeista sai jotain selvyyttä, yllättävän vaikeata koettaa kirjoittaa ompeluohjeet, kun yleensäkin sovellan ja teen vähän oman pääni mukaan… :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti