22.7.2015

Mukana koko elämä



Matkustaminen on kivaa, sitä varten pakkaaminen ei. Jos asetetaan rajallinen määrä kiloja ja tietyn kokoinen laukku, on haastavaa asettaa niihin rajoihin koko vaatekaappinsa ja kenkävalikoimansa! Tahtoisin ottaa niin monta vaatetta ja kenkää mukaan kuin mahdollista. Ennen pakkasinkin sillä tyylillä. Saatoin pakata viikon reissulle mukaani viisi kenkäparia, muutamat käsilaukut, valtavan määrän paitoja ja pari takkiakin. Koen, että nykyään osaan pakata edes vähän järkevämmin ja pärjään vähemmälläkin (köhköh). Joten tässä postauksessa muutama vinkki pakkaamisesta ja mitkä jutut minä koen hyviksi. Tietenkään tämä ei ole yksi ja ainoa tapa, mutta koen minun kohdallani toimivaksi.



Hyvin usein ulkomaanmatkani suuntautuvat lämpöisiin maihin, jolloin laukkuun ei tarvitse tunkea kaiken maailma villapaitoja, pitkiä housuja ja takkeja. Vaan kevyillä vaatteilla voi huoletta lähteä liikkeelle. Tällöin kuitenkin joudun pakkaamaan vaatetta reilusti mukaan. Varsinkin helteisissä kohteissa ollessani hikoilen todella paljon ja läträän aurinkorasvalla – tällöin en tykkää/pysty käyttämään samaa paitaa kun max. 2 kertaa ja jos pyykinpesu mahdollisuutta ei ole, täytyy olla monta vaihtopaitaa. 
Viikon etelänmatkaa varten ajattelen vaatetuksen seuraavasti:
vaatteet lentomatkoille
Riippuen Suomen keleistä, puen päälleni lähtiessä lämmintä vaatetta kerrostaen. Lentokoneessa on yleensä vetoisaa, joten kaulahuivi on ehdoton. Päämäärään saavuttuamme pystyn helposti vähentämään vaatetusta saman tien. Esimerkiksi toppi ja neule maksihameen/-mekon tai hameen kanssa sukkahousuilla on hyvät vaihtoehdot matkustusvaatteiksi. Lennon jälkeen voi neuleen ja/tai sukkahousut vähentää pois, jolloin vaatetus on sopiva matkakohteen helteisiin. Sama juttu paluulennolle – lähden hotellilta kesäisissä vaatteissa, mutta riippuen Suomen säästä – lisään viim. kotimaassa lisää vaatetta kerrostaen käsimatkavaroistani.
vaatteet kohteessa
Jos kyseessä on yhdistetty ranta-kaupunki –loma, ajattelen vaihtavani vaatetusta kerran päivässä. Päivällä vaatteet rannalle tai retkille, illalla uudet vaatteet illallisille ja/tai juhlimiselle. Riippuen kohteesta, on varattava iltaa varten myös lämmintä, jos heti auringon laskettua valtaa kylmyys.



VAATTEIDEN VALINTA
Jätän yleensä pakkaamisen viime tippaan. Toki mietiskelen päivien aikana, mitä otan mukaan matkalle, mutta virallisen pakkaamisen hoidan niin lähellä lähtöä kuin mahdollista. En osaa orientoitua pakkaamiseen yhtään aiemmin. Tämä ei ehkä paras tapa ole, mutta omalla kohdallani parannusta ei ole löytynyt. J Aloitan pakkaamisen heittämällä sängylle vaatekaapista kaikki vaatekappaleet, jotka olin ajatellut ottavani mukaan matkalle. Nykyään olen kova shortsien ja maksihameiden/-mekkojen kuluttaja! Näitä vaatekappaleita matkalaukustani kyllä löytyy. Kasaan sängylle omat pinonsa paidoille, shortseille, hameille ja mekoille. Jos kyseessä on lämmin matkakohde, pakkaan mukaan yhdet pitkät housut – yleensä farkut ja 1-2 lämmintä neuletta tai neuletakkia.

Tämän jälkeen alan käymään valitsemiani vaatteita läpi. Pyrin muodostamaan mahdollisimman monta eri kokonaisuutta vaatekappaleista. Esim. varmistan että valitsemani toppi sopii sekä shortsien että maksihameen kanssa. Maksihameen saan tarvittaessa muutettua maksimekoksi. Mallailen shortsien ja mekkojen sopivan sekä päivä että iltakäyttöön vaihtamalla vain asusteita. Lopulta alan karsimaan vaatteita sängyltä pois. Alan miettimään tosissani, tulenko käyttämään tätä paitaa ihan oikeasti vai en. Tässä vaiheessa matkavaatetuksesta lentää 3-5 vaatekappaletta pois. Seuraava vaihe on sulloa vaatteet matkalaukkuun. Kauhistun tavaran määrää matkalaukussa, jolloin karsin vielä 1-3 vaatekappaletta pois. En tarvitse 6 shortsiparia, tai 5 kenkäparia.
Olen huomannut, että tämä tapa toimii minulla. Vähennän turhat vaatekappaleet pois matkalaukkua pakatessa. Tällöin vältän turhien tavaroiden roudaamisen ja saan tilaa mahdollisille shoppailu tavaroille kohteessa… ;)



ASUSTEET
Huivi – Huiveja pakkaan 1-2 kpl, riippuen väreistä ja muista vaatteistani. Yleensä toisen huivin laitan kaulalle jo matkustuspäivänä. Silloin huivi toimii hyvin vedonesteenä ja peittona lentokoneessa. Kohteessa huivia voi käyttää saronkina tai ”mekkona” bikinien päällä mennessä rannalle/altaalle. Iltaisin saattaa tulla helposti vilu, jos on koko paahteisen päivän itseään grillannut auringossa.

Iso käsilaukku –  Toimii erinomaisen hyvin matkustuspäivinä käsimatkatavaroiden laukkuna. Kohteessa laukkuun mahtuu helposti pyyhe, aurinkorasvat, lehdet ja vesipullo rannalle tai altaalle suunnatessa.

Pienempi käsilaukku – Päiväretkille, kaupungille, iltarientoihin. Laukkuun kuitenkin mahtuu kamera, puhelin, lompakko, pieni vesipullo, aurinkolasikotelo, karttaa, huivia yms. tarpeellista.

Clutch-laukku – juhlimista/ravintola-iltoja varten, jos tahtoo kantaa mukana vain lompakon ja puhelimen

Kengät – yhdet lenkkarit mahdollisia treenejä varten, retkivaelluksille. Yhdet korkokengät juhlintaa varten, sekä siistit korottomat ballerinat/avokkaat – yleensä jalassa jo matkustuspäivinä. Yhdet varvassandaalit (näitä periaatteessa ei lasketa kengiksi!)

Korut - koruja pyrin ottamaan mahdollisimman vähän. Valitsen ne niin, että kävisivät mahdollisimman monen asukokonaisuuden kanssa yhteen. Vältän räikeän värisiä koruja. Nykyään pysyttelen vain kullan ja hopean väreissä.



Miten sinä pakkaat matkalaukkusi? :)





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti