4.1.2016

Bulletproof - kahvi

”Mitä hitt..” taisivat olla ensimmäiset sanat suustani kun hyvä ystäväni kertoi silloin tällöin lisäävänsä kahvinsa joukkoon voita. Hänen arvostuksensa laadukkaaseen luomukahviin oli kasvanut vuosien saatossa, mutta ajattelin tämän jo olevan aikamoista kahvi-hifistelyä…  Yhtenä päivänä hän pyöräytti blenderissä minullekin tämän ”voikahvi”- kupposen ja kieltämättä ensimmäisen kupillisen ja maku totuttelun jälkeen tästä juomastahan tuli ihan herkku itsellekin silloin tällöin nautittavaksi.

Yhtäänhän en siis ole myöhässä tällaisten trendien kanssa enkä ollut tainnut koskaan ennen kuullakaan kyseisestä ”voimakahvista”, mutta tarkemmin juomaa googlailtuani se on ollut kovassa suosiossa kahvinjuojien ja varsinkin laihduttajien keskuudessa jo vähintään vuodesta 2013 lähtien Yhdysvalloissa ja josta se on hitaasti levinnyt tänne Suomeenkin asti. 

Voimakahvin puolestapuhujat kertovat juomasta saavan paljon energiaa (jopa kuuden tunnin ajaksi?!). Sekä sen sanotaan parantavan kognitiivista suorituskykyä ja auttavan painonhallinnassa.  Juoman sanotaan pitävän kylläisenä pitkään, eikä ihme. Sillä yhdessä bulletproof -annoksessa on helposti 700–1000 kaloria, joten ruokahalun poissa pysyminen useamman tunnin on mahdollista. Juomalla voi myös korvata kokonaisen aamupalan. Mutta itse en tohtisi elää pelkän kahvin voimin aamu kuudesta lounasaikaan asti.

Tämän juoman ainekset siis ovat kahvi (mielellään vastajauhettu luomupavuista), suolaton luomuvoi ja MCT-öljy. Sekä kahvi että MCT – öljy nopeuttavat aineenvaihduntaa ja nostavat kehon termogeenistä lämpöä, joka edistää laihtumista. MCT-öljy on peräisin palmuydinöljystä ja kookoksesta. Se on valmistettu ilman kemiallisia aineita ja on erinomainen energialähde aivoille sekä hyvä yleinen energialisä esimerkiksi ennen liikuntasuoritusta. Öljy on oiva apu rasvanpoltossa ja energiankulutuksessa.

Voimakahvin vastaan puhujiakin on; Jos voimakahvi todellakin pystyy pitämään sinut useamman tunnin kylläisenä, voi muu syöminen ehkä vähentyä. Normaalia ja terveellistä ruokavaliota tämä ihme juoma ei kuitenkaan pysty korvaamaan. Voi sisältää kovia, tyydyttyneitä rasvoja, jotka liikaa syötynä voivat lisätä riskiä sairastua sydän- tai verisuonitauteihin.  Kookosöljy sisältää myös kovia rasvoja. 
Joillakin aktiivinen juoman nauttiminen saattaa kasvattaa kolesteroli arvoja. 
Voimakahvin juonti ei välttämättä sovi kaikille, mutta kohtuus kaikessa ja oman kropan kuunteleminen on tärkeintä. Joten miksi ei silloin tällöin nauttisi kiireettömästi kahvinsa näinkin. :)

Oman bulletproof juomani valmistamiseen käytin häthätään:

2-3 dl valmiiksi jauhettu kahvi (Löfbergs Crescendo)
1 rkl Valion Luomuvoita 
1rkl Kookos MCT –öljyä (Foodin)

Keitä kahvi.Tähän kuulemma paras/oikea tapa olisi itse jauhaa kahvipavut ja valmistaa kahvi pressopannulla tai aeropressilla jossa on metallisuodatin. Itse nyt ”jouduin tyytymään” omaan Moccamasteriini ja valmiiksi jauhatettuun suodatinkahviin. :D
Lisää keitetty kahvi ja muut ainesosat blenderiin (joka kestää kuumuutta!) ja anna surrata 20-30 sekuntia kunnes lopputulos näyttää kuohkealta ja on hieman vaahtoutunut. Annoksesta tulee lattemainen kahvijuoma.

2 kommenttia:

  1. Voiko olla hyvää? :D Hassun kuuloinen kaffe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa ajattelin itsekin, mutta maistettuani ja koostumukseen totuttua kahvi itseasiassa maistuu hyvälle. Juomaan tulee lattemainen maku ja koostumus. Suosittelen! ;)

      Poista