25.2.2017

Pukeutumisvinkkejä imettäville äideilleJo raskausaikana pyrin välttämään turhien äitiysvaatteiden ostamista. Koin vaatteet joko rumiksi, tylsiksi tai hinnan liian korkeaksi ottaen huomioon lyhyen käyttöajan. Ne äitiysvaatteet joihin itse koin tarvetta panostaa, olivat yhdet tai kahdet siistit äitiyshousut, jotka eivät kiristä lantiolta ja sopivat töihin puettavaksi. Raskausvaiheen alussa kova turvotus, sekä nopeasti levenevä lantio eivät antaneet periksi käyttää omia niukkoja housuja edes vetoketjun ollessa auki. :D

Toinen mihin kannattaa panostaa on alusvaatteet. Jos pystyt urheilemaan raskauden aikana, suosittelen ostamaan urheiluliivit uuden kuppikoon mukaan.
Onnekseni vaatekaapistani löytyi paitoja, mekkoja ja tunikoita, joita pystyin vaihtelevasti hyödyntää raskauden eri vaiheissa.
Loppukesä olla kolmanneksella raskaana myös helpotti pukeutumista. Kelien viilentyessä hameen/mekon alle sopi sujauttaa sukkahousut tai pitkät legginsit. Jos olet viimeisilläsi raskaana talviaikaan. Suosittelen panostamaan kunnolla lämpöiseen talvitakkiin, johon mahdut myös suurien rintojesi kanssa synnytyksen jälkeen. 

Raskausajan vaatetuksen koin siis helpoksi, mutta nyt imettäessä tilanne on eri. Synnytyksen jälkeen olo ja kroppa vaativat pukemaan samat löysät ja hiertämättömät vaatteet päälle, jotka vannoin raskauden loppuvaiheessa, etten niihin synnäriltä paluun jälkeen enää pukeudu. Niihin kun saatoit pukeutua päivästä toiseen viimeiset pari raskausviikkoa, johan alkoi peilikuva kyllästyttää. :D
Mikäs siinä kotona ollessa, vapaasti voi liikkua imetystopeissa ja ylisuurissa t-paidoissa. Ei haittaa, jos vähän vauva puglaa olalle, pyyhitään pahimmat pois rievulla.

Ahdistusta ja pientä mitä-puen-päälleni-ressiä aiheuttaa vauvan kanssa julkiselle paikalle lähteminen tai kyläily. Vielä et lempifarkkuihisi mahdu, kaikki paidat kinnaa ylisuurten rintojesi kohdalta. Tekisi mieli pukeutua jälleen löysiin tunikoihin ja mekkoihin, mutta miten imetät, ettei tarvitsisi mekon helmoja nostaa olkapäille asti. Edelleenkään ei tullut kysymykseenkään alkaa ostella viralisia imetyspaitoja ja mekkoja, jotka näyttivät rumilta/tylsiltä/olivat kalliita.
Jälleen piti yrittää olla luova omaa vaatekaapin sisältöä kohtaan ja jos erehdyin shoppailemaan, pyrin huomioimaan vaatteessa myös imetysmahdollisuuden. Onnekseni poikani syntyi syyskuun lopulla, jolloin loppusyksy ja talvi vaativat kerrospukeutumista.

Mitä siis pukea päälle ottaen huomioon imetyksen?
Myös synnytyksen jälkeen kannattaa sijoittaa alusvaatteisiin; oikeanlaiset imetysliivit ja muutama imetystoppi, niillä pääsee jo pitkälle. Liivien osto kannattaa sijoittaa raskauden viimeiselle kolmannekselle. Silloin liivimyyjät osaavat parhaiten arvioida tulevan kokosi. 

Jos pidät mekoista, ehdoton suosikkiversio on kietaisumalli. Se imartelee vyötärön seutua, vaikka vatsa ei ole vielä täysin palautunut vanhaan muottiinsa sekä mahdollistaa helpon imetyksen kietaisumallinsa ansiosta. Mekossa ei myöskään ole turhia kiristäviä saumoja, koska kireyden pystyt itse määrittelemään vyötäröllä olevan nauhan avulla. Alle vain pukee joustavan alus- tai imetystopin.
Toinen hyvä vaihtoehto on paitamainen mekko, jossa on napitettava etumus. Alla olevassa Mint&Berry mekossa on myös vyönauha, jolla voi kuroa vyötärön seudulta kiinni. 


Anna Field wrap dress
Mint&Berry dress with buttonsPaidoissakin on paljon vaihtoehtoja, jotka mahdollistavat imetyksen. Esimerkkikuvissani Vilan denim-paidan voi huoletta jättää napittamatta, kun alle pukee topin. Mustassa Kiomin paidassa on piilonapit. Kolmannessa paidassa on kietaisumallinen etumus. Muutoin avoin, mutta ylempänä on pieni ommel joka pitää molemmat puolet yhdessä. Tämä paita löytyy omastakin vaatekaapistani ja on osoittautunut erinomaiseksi imetyspaidaksi. Vila denim shirt
Kiomi blouse
Vila leaf blouse

Suosi siis avoimia, napillisia ja joustavia paitoja. Jos paidan liika avoimuus vaivaa, alle voit pukea alustopin. Alustoppi voi olla joko virallinen imetystoppi tai tavallinen joustava. Myös lyhyet crop-top tyyliset topit sopivat, niiden lyhyen helman takia. Tällöin helman voi nostaa rinnan päälle imettäessä.
Ohuet bandeau-liivit/topit ilman tukia ja kaaria voi pukea rintaliivien päälle peittääkseen avaraa kaula-aukkoa.
Vaateliikkeissä on laaja valikoima pitsisiä toppeja, jotka voi pukea paitojen alle. 


H&M short tank top
H&M bandeau top
H&M satin top with lace


Talvipakkasella löysät neuleet ja ponchot ovat ideallisia pukea päälle. Alle vain imetystoppi tai -paita. Helma on helposti nostettavissa ylös.
Ellos grey sweater
Ellos Collection light pink sweater
Ellos Collection light pink poncho
Ellos Collection beige poncho with buttonsToivottavasti näistä vinkeistä on hyötyä heille, jotka tahtovat säästää äitiysvaatteiden hankinnoissa. :)

Here some advice what to wear when you are breastfeeding and you don’t want to spend a fortune on maternity clothes.
I found maternity clothes to be boring, ugly or too expensive. And still the time for wearing them is very short. So, I decide to use as much as possible my own wardrobe. Luckily I already owned shirts, dresses and tunics what I could use through the whole pregnancy.
I’m recommending to invest maternity jeans or trousers. Soon in the beginning of my pregnancy I couldn’t wear thigh jeans anymore because of the heavy swelling and my hip started to get larger. A good invest is underwear’s; a good size of bra and if you can do sport, buy right away the new sport bra.
Also, a good warm winter jacket you should buy, if your third semester is during a winter. Be sure that your huge breasts will also fit in after giving birth. J

What to wear when breastfeeding?
If you love dresses, the ideal dress is a wrap dress. Dresses with buttons or shirt dresses are as well a good choice.
Shirts where is buttons, zippers can be easily wear when you dress under a tank top. If you wonder neckline to be too open. You can wear shorter tank top, bandeau top to cover your bra.

During autumn and winter, luckily you can wear many layers. Ideal layers over your maternity top is loose sweaters or ponchos. 


I hope these tips are useful for you who doesn’t want to spend too much money on maternity clothes.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti