7.5.2017

Orkidean kasvattaminen




Orkidea, tuo mielettömän kauniin kukan omaava kasvi, mutta pirullisen vaikea pitää kukassaan tai saada uudelleen kukkimaan. Jotkut sanovat Orkidean olevan niin helppohoitoinen, ettei mitään ongelmaa. Minusta tuntuu että vaikka mitä olen tehnyt, niin minun “hoivassa” Orkidea on jopa tiputtanut kukkansa pois kesken kukintansa.
Olen aina syyttänyt joko liian valoisaa tai liian pimeetä sijoituspaikkaa. Välillä olen jopa epäillyt olisiko kenties sisäilmassa ongelma? Liian kuivahko sisäilma kodissamme?
Toki orkidea on hengissä, vaikkei siinä kukkia olisi. Mutta onhan se nyt kauhean nätti kukkien kanssa.




Nyt kuitenkin voin rinta rottingilla sanoa, että olen saanut monen monta vuotta kukkimattoman Orkideani kukkimaan. Voi sitä ilon ja onnistumisen tunnetta, kun näin ensimmäisten nuppujen kasvavan ja aukeavan. Nyt varressa on jo kaksi kukkaa auennut ja monen monta nuppua vielä tulossa. Tämän yksinkertaisen vinkin tahdon heti jakaa kaikille muillekin, jotka ovat taistelleet saman ongelman kanssa (oletan että täällä on muitakin, jotka taistelevat Orkidean kukinnan kanssa, eivätkä tiedä tätä helppoa niksiä).


Itse aina noudatin viikoittaista Orkidean juurakon upottamista veteen. Muutettuamme uuteen kotiin, jossa ikkunat ovat enimmäkseen pohjoiseen suuntaan pidensin kastelukertoja 1,5 -2 viikon välein. Tuntui ettei sekään auttanut. Jollain ihme tuurilla nuppuja kyllä syntyi, mutta nekin kuihtuivat pois ennen aukeamista.
Äidin neuvosta aloinkin seurata Orkidean juurakon väritystä. Juurakko nimittäin hävittää väritystään veden tarpeen mukaan.


Yllä olevassa kuvassa vasemman puoleinen juurakko on kastelematon ja oikean puoleinen on kasteltu. Varsinkin ruukun yläpuolella olevista juurista sen näkee selkeästi, joissa kasteltu on erittäin vihreä.
Unohda säännöt viikon tai kahden viikon välein kasteluista. Seuraa juurakon värin häviämistä. Siinä vaiheessa kun juurakko on jo väritön/harmaa, on aika kastella kasvi. Kasteluun pätee kyllä sääntö “upota tunniksi veteen”. Itselläni Orkidea on upotettuna veteen tunniksi, välillä pariksikin jos satun sen siihen unohtamaan…
Talviaikaan kastelukerrat ovat olleet noin kolmen viikon välein. Aiemmin siis kastelin Orkideaa liian usein. Varmaankin Orkidean lajikkeella on vaikustusta kastelukertoihin, joten seuraa oman kasvisi juurakkoa, niin tiedät milloin se pyytää lisää vettä.







Onko muita hyväksi havaittuja vinkkejä Orkidean kasvattamiseen? 





I’m not an expert when comes to Orchid, not even good. I have always given them too much water. I thought too much or less light was the reason why they didn’t kept their flowers and never grow new ones.
But when my mother gave me a good advice a couple months ago. Now I can happily tell that my Orchid which hasn’t grow new flowers for many years. Is now making new ones!
Very simple advice how to grow new flowers is to follow Orchid’s root. When the root will lose green color. It’s time to give water.
My second photo is shown the difference; roots on the left are before and roots on the right are after watering. Follow your Orchid root and you will know when to give water.
Watering is to douse the root into the water for a hour.

Do you have any good advices to grow Orchid?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti