26.7.2017

Hiustenlähtö raskauden jälkeen
Yhtälailla kun kropassa, niin hiuksissa ja päänahassa tapahtuu myös muutoksia raskausaikana. Olin lukenut entuudestaan raskauden vaikutuksesta hiuksiin. Mielenkiinnolla odotin mitä tulee tapahtumaan omille hiuksilleni synnytyksen jälkeen. Tulevatko ohimoille kaljut kohdat ja mahtaakohan luonnostaan kiharat hiukseni suoristua? Raskauden myötä hiuslaatu saattaa muuttua. Kiharaisen ja taipuisan tukan omaavalla saattaakin hiuslaatu suoristua ja päinvastoin luonnostaan suora tukkaisella saattaa ilmestyä luonnon taipuisuutta tai kiharaa hiuksiinsa.

Raskausaikana saatat kokea hiustesi olevan normaalia tuuheammat ja kiiltävämmät hormonitoiminnan muutoksen takia. Estrogeenin lisääntyminen aiheuttaa hiusten kasvuvaiheen pidentymistä ja vastaavasti lepovaihe lyhenee. Tällöin huomaat hiuksia irtoavan päivittäin normaalia vähemmän. Tämä todellakin tapahtui omilleni. Hiukseni tuntuivat kasvattavan pituutta vauhdilla ja ne olivatkin todella pitkät, tuuheat ja voimakkaan oloiset. Olin aloittanut jo ennen raskautta kasvattamaan lyhyttä otsatukkaani pitkäksi, joten se sattui sopimaan vallan mainiosti tähän ajankohtaan. Hiukseni ovat nykyään enemmän kiinni nutturalla tai ponnarilla kun vapaasti auki.

Synnytyksen jälkeen estrogeenin määrä vähenee kropassa, joka palauttaa hiukset normaaliin kasvuvauhtiin. Tarkoittaen raskausaikana kasvuvaihettaan pidentäneet hiukset alkavat irtoilemaan. Silloin hiustenlähtö on selkeästi nähtävissä. Hiustenlähtö on huipussaan kolmen kuukauden kohdalla synnytyksestä, mutta itselläni huomasin tämän huippuvaiheen olevan vasta neljännen kuukauden kohdalla. Ja sitä hiusta TODELLAKIN alkoi irtoilemaan! Ihan sama montako kertaa päivässä harjasin hiukset harjalla, joka kerta niitä hiuksia irtosi aivan hulluna ja niitä oli selässä ja olkapäilläni. Meidän asuntomme lattioilla pyöri hiuksiani. Pojan käsistä sai olla monesti päivässä tarkastamassa ja irrottamassa hiuksiani.
Aloin huomaamaan että hiusrajani otsalta lähti erkanemaan, ohimoilta ja korvien päältä näkyi oikein laikkuja kun hiuksia lähti niin paljon. Hiusten irtoamis vaiheessa minua pikemminkin nauratti koko juttu. Olin varautunut että näin käy, koska monelle ystävällekin tämä samainen on tapahtunut.


Yllä oleva kuva on otettu puhelimen kameralla 15. helmikuuta. Silloin hiustenlähtö oli pahimmillaan. Hiusraja alkoi ns. vetäytyä, koska etummaiset otsahiukset irtoilivat. Uskokaa tai älkää, mutta tuossa vaiheessa tämä hiustenlähtö silti vielä nauratti. Onneksi on hiusta, jota omassa päässäni riittää!Toisessa kuvassa näkee, kun hiustenlähtö on pysähtynyt/palannut normaaliksi kasvuvaiheeksi. Pientä uutta hiusta on kasvanut hiusrajaan ja ohimoille. Tämä kuva on otettu 12. toukokuuta.
Kaksi ylempää kuvaa on otettu 21. heinäkuuta (n. 10kk synnytyksestä). Hiuksia oli vaikea koettaa erotella kuvaamista varten, mutta uutta hiusta on kasvanut jo muutaman sentin verran. Luonnonkiharaisen ominaisuuden vuoksi, uudet hiukset joko sulautuvat joukkoon tai sitten päättävät vääntyä taivasta kohden. Korvien edessä olleet hontelot hiukset ovat saaneet vahvuutta ja nekin ovat pirullisen pituisia, että meinaavat herkästi sojottaa vaakatasossa suostumatta pysymään korvien takana. 

Nyt kuitenkin olo on toisenlainen tässä vaiheessa kun hiustenlähtö on pysähtynyt ja uutta hiusta kasvaa tilalle. Tällä hetkellä tuntuu ettei hiukseni ole oma vanha itsensä jos näin voi sanoa. Niiden laittaminen ja kampaaminen tuntuu pirun vaikealta, eivätkä meinaa asettua niin kuin tahtoisin. Sinänsä ennen tiesin kikat ja keinot, miten taivuttaa tahtooni luonnonkiharan tukkani, mutta nyt tosiaan tuntuu että hiuslaatu on muuttunut erilaiseksi ja osittain jopa suoremmaksi?
Tottakai on lohduttavaa että uutta hiusta kasvaa ylipäänsä takaisin, mutta tämä odotteluhan siinä on se rasittavin.

Monen monta päivää olen jo hiuskriiseillyt. Hyvinkin usein kotona ollessa, sekä hyvin usein pojan kanssa liikkeelle lähtiessä laitan hiukset tutusti kaikki kiinni ponnarille. Tämä tietysti voi aiheuttaa lisää katkeilevia hiuksia, jos ponnaria pitää aina samassa kohtaa.
Huivien kietominen päähän taitaa olla tällä hetkellä kova juttu. Otollinen aika tosiaan käyttää huiveja, niin saa ohimoilta uudet pystyssä kasvavat hiukset piiloon. Jos vain siis osaisi käyttää huiveja…
Joka tapauksessa odottavan aika on pitkä tässäkin tilanteessa. :)
My hair was strong and long during the pregnancy. Four months after the birth, my hair started to drop. And I mean a really lot! Hairline pulled out and temple area became thinner. This is normal after pregnancy and I was expecting so to happen.
First photo is from February when the hair loss was at its worst.

The second photo is taken in May. Now when the new hair is growing back, it's more annoying. Don’t get me wrong, it’s nice to have a new hair back. But waiting it to grow and when the new hair is about 3-4 cm long, it is just standing straight. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti